31 oktoober 2009

Tmavomodrý svet

Tumesinine maailm.
Tšehhi film lenduritest - nendest, kes 1939. aastal ei leppinud kodumaa alistumisega natsi-Saksamaale, vaid põgenesid Läände ja sattusid Kuninglikesse Õhujõududesse. Film järgib lennukooli instruktori Franta Slama ja tema õpilase Karel Vojtiseki saatust ja võitlusi. Selles on õhulahinguid, armukolmnurk, saatuse kukerpalle...
Haarav ja realistlik film. Selliste rahvuslikus võtmes kinopiltide puhul on alati oht pingutada üle kangelaste vorpimisega - sellesse lõksu pole tegijad langenud. Filmis on palju švejkilikku huumorit - mulle hakkab tunduma, et see vist ongi tšehhide üks omadusi.
Aga õnnelikku lõppu ei maksa oodata, sest sõjas ei ole õnnelikke finaale. Antud juhul algab finaal kohe filmi alguses, vastselt sotsialismileeriga liitunud Tšehhoslovakkia vanglas, mis suurt millegi poolest ei erine Stalini-aegsest NKVD või Hitleri-aegsest Gestapo vanglast.

Minu vaatevinklis haakus see lugu kummalisel viisil eestlaste saatusega Ilmasõja ajal - samasugune süütult vaenupoolte vahele lõksu jäämine, valikute tegemine ja nende valikute tagajärjed.

Eks silm eristas mõne apsu ka:
- Eskadrillikood AI (lennuki külgedel oli brittidel vasakul pool tunnusmärki eskadrilli kahe tähe/numbriline kood ja paremal ühetäheline lennukitunnus eskadrillis) ei andnud otsingul kuidagi tulemusi. Tšehhi-slovaki hävitajaeskadrillide koodid olid kõike muud kui AI. Asi sai selgemaks siis, kui oma Battle of Britaini tõlget parandades märkasin, et sealgi tegutses eskadrill AI. Ja ka seda, et mitmedki kaadrid sellest filmist on jõudnud tšehhi filmi. Ju selle pärast vist ei riskitudki õigete eskadrillikoodidega.
- Susani abikaasa laev (mis fotol näha) polnud kindlasti Kuningliku Laevastikust. Üpris täpselt on see USA Iowa-klassi lahingulaev.
- Tšehhidele ei antud kindlasti kohe alguses Supermarine Spitfire'sid. See oli Britannia lahingu aegu raskesti toodetav eliitlennuk, mis eelkõige anti end lahingus juba tõestanud briti eskadrillidele. Poolakad ja tšehhid-slovakid pidid alguses leppima aeglasema, laisema ja raskema Hawker Hurricane'iga. Hiljem, kui lääneslaavi lendurite oskused, võitlusvaim ja kättemaksutahe brittide tunnustuse olid saanud, siis relvastati nende eskadrillid kähku moodsaima tehnikaga.

Ei saa öelda, et lääneslaavi lendurite panus oleks Varssavi-bloki aegadel brittidel meelest läinud. Vaadake lõiku 1969. aastal valminud filmist Battle of Britain.


Aga need on peensused, mis ei varjuta vähimalgi määral filmi ennast. Soovitan soojalt.


Kommentaare ei ole: